Introducció

Ja fa molt temps que dono voltes a la idea d’escriure les lliçons d’Anatomia i Fisiologia humanes que imparteixo a diferents institucions. Aquest desig quedava relegat a alguns apunts, moltes presentacions, documentació vària disseminada per diferents carpetes de l’ordinador i molts papers. El primer incentiu per posar ordre al meu cap i caos domèstic amb informació variada va ser la edició del “Manual y Atlas Fotográfico de Anatomía del Aparato Locomotor” de la Editorial Médica Panamericana, que vaig publicar juntament amb els professors Llusá i Ruano de la Càtedra d’Anatomia de la Universitat de Barcelona al 2004. Però malgrat que es pot considerar que aquest llibre ha tingut força difusió, sempre m’ha quedat la espina d’utilitzar el català com a eina de transmissió de coneixement en l’àmbit anatòmic.

El català és la meva llengua materna i l’idioma en que imparteixo les classes. No obstant, disposem de molt poca bibliografia en català i l’estudiant queda relegat a comprar llibres en castellà, especialment si no domina un altre idioma.

La terminologia anatòmica en català disposa del “Diccionari d’anatomia” del Termcat, que no contempla la última versió de la "Nomina anatomica", per altra banda, el fantàstic “Diccionari enciclopèdic de medicina” d’Enciclopèdia Catalana, no té la traducció de totes les estructures, ni se li pot exigir, però tampoc es fonamenta en la darrera Nomina.

El desig de poder ajudar a l’estudi de l’anatomia humana i intentar enriquir la transmissió d’aquests coneixements en la nostra llengua, han fet que em decideixi definitivament. Per altra banda, això no hagués estat possible sense l’aprenentatge d’eines informàtiques i l’accés a recursos didàctics que puguin plasmar aquests coneixements de la forma més senzilla possible.

Les il·lustracions es basen en dibuixos fets per mi, imatges de domini públic i fotografies vàries de disseccions realitzades per mi mateix o col·laboradors desinteressats. Evidentment, això és un limitant, donat que hi ha gent amb molt més talent artístic, però el respecte per la propietat intel·lectual i l’esforç d’altres autors no és negociable.

Per avançat us dic que no sóc filòleg ni lingüista, tampoc sóc un gran expert en cadascun del temes desenvolupats, per això demano la vostra col·laboració si veieu errades, omissions o simplement voleu fer els vostres comentaris. Per aquesta raó, he habilitat una pàgina de comentaris i uns agraïments, on afegiré a totes aquelles persones que ajudin a millorar els continguts.

Espero que els continguts us ajudin a introduir-vos en el coneixement del cos humà i us sembli tan apassionant com ho és per a mi.

 

 
 

 

 

© Àlex Merí - Tots els drets reservats - Contactar

 

Edició 2004