Neurulació

(4ª setmana. Estadi 9)

Rep la denominació de neurulació el procés relacionat amb la formació del tub neural que constitueix l'esbós embrionari del sistema nerviós. Aquests processos tenen lloc durant la quarta setmana del desenvolupament (Estadi 9). Durant aquest període de forma simultània es produeixen canvis a nivell del mesoderma embrionari que donaran lloc a la formació dels somites i a la formació del celoma intraembrionari.

 

Placa i tub neurals. Crestes neurals

L'ectoderma embrionari situat per sobre del notocordi es va engrossint formant la denominada placa neural. La zona de cèl·lules ectodèrmiques que donen lloc a la seva formació rep la denominació de neuroectoderma.

Inicialment, la longitud de la placa neural és igual que la del notocordi subjacent, a mesura que s'allarga aquesta, la placa neural s'eixampla i s'estén en sentit cranial fins a la membrana bucofaríngia i posteriorment més enllà del notocordi.

La placa neural s'invagina en tot el seu recorregut al llarg del seu eix central per a formar el solc neural que finalment es fusiona donant lloc al tub neural, que presenta obertures en els seus pols cranial i caudal denominades neuròpor rostral i caudal. Finalment, el tub neural es separa de l'ectoderma superficial.

Durant tot aquest procés, algunes cèl·lules neuroectodèrmiques al llarg dels plecs neurals perden les seves unions amb les cèl·lules veïnes i migren a cada costat del tub neural formant les denominades crestes neurals. Algunes cèl·lules de les crestes neurals migren en direccions lateral i central i es dispersen dins del mesènquima.

De les crestes neurals apareixeran els ganglis espinals, les meninges i diversos elements, com del sistema nerviós, així com components esquelètics i musculars del cap.

 

 

 

 

© Àlex Merí - Tots els drets reservats - Contactar